Työkavereita ja yhtiökumppaneita

11 | 2023 Sanna Valkeejärvi

 

Yhteisö ja sen hyvinvointi on Kipinän DNA:ssa, siksi on vaikea puhua yhteisöstä strategisena valintana. Se on tapa toimia ja Kipinän ydin. Hyvinvoiva yhteisö, jossa on kivaa olla töissä, mutta jossa silti tehdään tulosta, on ollut alusta lähtien itsestäänselvyys Kipinäläisille.

Koko Kipinän historian ajan yhteisöä ja organisaatiota on rakennettu etänä. Silti on onnistuttu vahvan yhteisön rakentamisessa. Kokeneet osaajat arvostavat sitä, että Kipinä on aikuisten ihmisten organisaatio, jossa omaa ja toisten työtä arvostetaan. Itse työ on palkitsevaa, sen lisäksi, että jokainen sitoutuu Kipinään ja asiakasprojekteihin omilla kasvoillaan osakkaana.

Yhteisö toimii tällä hetkellä hyvin, mutta ei kaikki silti ole ollut kivutonta ja helppoa matkalla. Uudenlainen tapa toimia vaatii jatkuvaa tarkkailua, hyviä tuntosarvia ja jokaisen Kipinäläisen huomioimista, että kaikki saavat oman äänen kuuluviin, myös ne, jotka eivät luontaisesti ole ne äänekkäimmät. Haasteista huolimatta, työ on ollut vaivan arvoista, kun katsoo Kipinäläisten työkaveruutta. Töissä pitää olla kivaa, mutta Kipinäläiset eivät määrittele itseään vain työn kautta, vaan kaikilla on muu elämä odottamassa työpäivän jälkeen.

Kipinän osakkaat ulkoilemassa Turun saaristossa.

Kipinä Symposiumissa Turun saaristossa.

Kipinässä työkaveruus on syvempää, sillä työkaveruus on samalla yhtiökumppanuutta. Työkaveruus on syvää, kun kaikki luottavat toisiinsa ja sitoutuvat yhdessä tavoitteisiin. Kukaan ei ole Kipinässä vain suojelemassa omaa rooliaan ja työpaikkaansa, vaan aidosti töissä ajatellaan, että yhdessä voitetaan. Kipinässä ei pelata työpaikkapelejä ja osaoptimoda yhden ihmisen menestystä, vaan kaikki tekijät ovat samalla viivalla.

Kipinän kulttuurissa korostuu lämminhenkisyys, psykologinen turvallisuus, yhteisön arvostaminen, aktiivinen ja syvällinenkin keskustelu, avoimuus ja hyvinvointi. Asetelma yhteisissä keskusteluissa koko porukalla on käännetty päälaelleen; Puhutaan siitä, mikä johtaa hyvinvointiin ja hyviin tuloksiin, eikä keskitytä vain yhden kvartaalin tulokseen.

Kipinän kulttuuriin kuuluu yhteinen tekeminen töiden ulkopuolella. Vuoden mittaan kokoonnutaan mm. Kipinä Symposiumeihin, ekosysteemin yhteisille aftereille ja Circle-of-peers -tapahtumiin. Mutta yhteishengen kohotus ja yhteinen tekeminen tai töissä viihtyminen ei perustu vain yhteisiin tapahtumiin ja fasilitoituihin kohtaamisiin. Aikuisten ihmisten työpaikalla ihmiset itsenään on tärkeintä, ja avoimeen keskusteluun vaikeistakin aiheista kannustetaan joka päivä, ei vain tyky-päivinä.

Merkityksellistä on yhteisö ja se, että kaikki tuntevat toisensa. Ja jotta tämä säilyy, on varmasti tehtävä strateginen (tai ideologinen) valinta, kuinka isoksi yritys voi kasvaa, että lämminhenkisyys ja toisten tunteminen mahdollistuu.

Kun työkaverit aidosti tuntevat toisensa, on helppoa tuoda työpaikalle itsestään myös se toinen puoli; harrastukset, perhe, vapaa-ajan kiinnostuksen kohteet. Jokainen ihminen voi paremmin, kun ei tarvitse erotella itsestään eri kokonaisuuksia. Ihminen on yksi kokonaisuus, jonka hyvinvointi koostuu niin työelämästä kuin vapaa-ajasta. Ja näiden tasapainosta.

Sanna Valkeejärvi

Edellinen
Edellinen

Kohti osaavaa digitaalista Suomea

Seuraava
Seuraava

Kommunikointia ja koodaamista