Softakehitys on hiton vaikea laji: Senior Tech Leadership-malli katalyytti onnistumiselle

09 | 2024 Kari Kellokoski, Co-founder & COO

Softan rakentaminen on vaikeaa. Siis ihan todella helvetin vaikeaa. Moni tosin ajattelee, että koodaaminen on vain koodaamista, tai että kahden it-konsultin sama tuntihinta tarkoittaa automaattisesti samaa kykyä tuottaa arvoa. Tästä on todellisuus kaukana. Softan rakentaminen minustakin pitäisi olla helppoa, mutta miksi se usein kuitenkin on niin vaikeaa? Kokemus on kuitenkin opettanut millä perustekeminen viedään huipputasolle. Siitä tässä artikkelissa on kyse!

 
 

Koodaus on käsityöläisammatti

Softan rakentaminen järkevällä tavalla on parhaimmillaan osaamisen, järkevien menetelmien ja tiimityön taidonnäyte. Tiimityötä, jonka syvin tavoite on oikeiden ratkaisujen tuottaminen liiketoiminnan tueksi. Usein tätä työtä tehdään kovassa paineessa ja vielä useammin niin teknisesti monimutkaisessa, kuin toimintaympäristöltään haastavassa liiketoimintaympäristössä. Lähes aina ollaan rakentamassa uniikkia lopputulosta, jossa pitää luoda yhdessä jotain uutta, puoleensavetävää ja pitkässä juoksussa kustannustehokasta tapaa tuottaa kilpailuetua liiketoiminnalle.

Koodaus on todellinen käsityöläisammatti, jossa tekoäly auttaa jo nyt päivittäisissä tekemisissä, mutta jota tekoäly ei vielä hetkeen ratkaise. Voisiko siis sanoa, että on kyse absraktien ongelmien ratkaisemisesta koodaamalla? Ei … se on vain osa sitä. Kyse on laajemmasta ongelmakentästä. Softan rakentamisessa, siis luovassa asiantuntijatyössä, tarvitaan teknistä osaamista, mutta suurin osa arvon tuottamisesta liittyy muuhun kuin toimintojen koodaamiseen. Parhaaseen - tai kestävään, edes hyvään - lopputulokseen pääsemiseksi tarvitsee ymmärtää vähintään seuraavat näkökulmat:

  • miten varmistetaan laatu, ja mitä se tarkoittaa

  • miten varmistetaan ratkaisun julkaisu käyttäjille nopeasti ja laadukkaasti

  • kuinka varmistetaan kustannustehokkuus

  • miten varmistaa ylläpidettävyys samalla huomioiden tulevaisuus

  • miten varmistetaan että tiimi - tai tiimit - toimii tehokkaasti, ja haasteet tulevat näkyville

  • miten varmistetaan fiksu arkkitehtuuri

  • miten toimitaan tiimissä niin, että toiminta on tehokasta ja tarkoituksenmukaista

  • miten tiimi voi hyvin yhdessä

Kyllä - kaikki nämä on otettava huomioon softan koodaamisessa, eikä vähiten siksi, että tiimillä tarkoitan kaikkia mukana olevia, konsulteista asiakkaan liiketoiminnan päättäjiin. Päivän päätteeksi tärkeintä on rakentaa YHDESSÄ OIKEITA ASIOITA.

Inhimmillisyys luo eron perustason suorittamisen ja huipputiimien välillä

Ohjelmistokehitystä on tutkittu, tunkattu ja aiheesta taisteltu verisestikin (ainakin imaginääritasolla) vesiputousmallien tai ketterien menetelmien ristiaallokossa näkyvästi kymmeniä vuosia. Ala kehittyy jatkuvasti, ja ymmärrys sekä tietämys ohjelmistokehittämisen ympärillä kasvaa samaa vauhtia. Ihmisten välinen kommunikaatio ja siihen liittyvät inhimilliset osa-alueet, kuten empatia ja käyttäytymismalleja ohjaavat toimintatavat, ovat edelleen kaiken keskiössä. Ihmisten käyttäytymisen, menetelmien ja teknologian välimaastossa on valtava alue, missä ihmisten – konsulttien, teknologioiden ja liiketoiminnan yhteisten tiimien – innostuksella, osaamisella, kokemuksella, nykyaikaisilla teknologioilla ja oppimisinnolla tehdään se ero perustason suorittamisen ja huipputiimien välillä.

Senior Tech Leadership - asiantuntijoidemme tapa palvella

Senior Tech Leadership on se kriittinen elementti, jolla ero nostetaan huipputiimin tasolle. Kipinän Senior Tech Lead on katalyytti, joka jalkauttaa ja korostaa ammattitaitoa, ammattiylpeyttä, uusia toimintatapoja ja rohkeaa kokeilevaa kulttuuria, joka sytyttää innostuksen tiimeissä ja tuottaa huipputason ratkaisuja.

Miten tämä käsite, Senior Tech Leadership sitten keksittiin? No tietenkin kipinämäisesti – asiantuntijoidemme intohimosta. Näin he itse näkevät, että asiakkaitamme palvelevat. Tämä ei todella ole mikään hissipuhe; Kipinän asiantuntijoista noin 70% toimii tässä roolissa jo nyt asiakkaillamme – katalyytteinä menestykselle.

Kun asiantuntijamme saavat itse päättää miten heitä myydään, ei ole epäilystä ovatko he 100% sitoutuneina asiakkaidemme projekteissa ottamassa vastuuta. Sitä todellista konsultointia, jossa tartutaan hyvään fiilikseen, välitetään omasta työstä ja haastetaan nykytoimintamalleja – tavoitteena tuottaa tuloksia.

Jos haluat kuulla lisää ammattiylpeyden merkityksestä softan tekemisessä tai jutella onko teillä tarvetta katalyytille, älä ujostele. On kai selvää, me Kipinässä rakastamme aihetta. Tyytyväisyystakuulla Senior Tech Leadershipia ❤️. Tulen mielelläni sparrailemaan aiheesta lisää!

 
 

Kari Kellokoski, Co-founder & COO

Kirjoittaja on uudenlaisen digikehityksen todellinen guru ja inhimillisyyden roolin loputon puolestapuhuja liiketoiminnassa. Kipinän huippuammattilaisten lisäksi Kari luotsaa itseään alas niin alppirinteitä kuin läpi Lapin metsien.

Edellinen
Edellinen

Data-ongelmista kohti datan tuomaa potentiaalia!

Seuraava
Seuraava

Vältä digisudenkuopat: arkkitehtuurikartoituksella selkeyttä ja ratkaisuja yleisimpiin teknologiahaasteisiin