Vältä digisudenkuopat: arkkitehtuurikartoituksella selkeyttä ja ratkaisuja yleisimpiin teknologiahaasteisiin

09 | 2024 Olli Laine, Kipinä Co-founder & CEO

 

Teknologia kehittyy nopeammin kuin koskaan aiemmin samalla kun haasteet itsessään monimutkaistuvat. Oli toimiala mikä tahansa, laadukkaiden teknologisten ratkaisuiden merkitys menestyksen mahdollistajana on kiistaton. Kun itse liiketoiminta ja IT:n kohtaavat päivittäisessä tekemisessä, syntyy hyvin usein monipuolinen kasa haasteita, joiden ratkaisemisesta tulee nopeasti kriittistä yrityksen kasvun, kilpailukyvyn ja toimintavarmuuden kannalta.

Kipinällä asiantuntijamme kohtaavat näitä yleisimpiä ‘digisudenkuoppia’ päivittäin, joten päätin tähän blogiin tuoda konkreettisten esimerkkien kautta tyypillisimmät teknologiaympäristön haasteet ja täsmäratkaisut, joilla tasoittaa teknologiakehityksen polkua kestävällä tavalla.

 
 

1. Vanhat legacy-järjestelmät jäävät modernien vaatimusten jalkoihin

Yksi yleisin kohtaamistamme teknologia haasteista ovat yritysten vanhat, liiketoiminnan kannalta kriittiset järjestelmät – eli ns. legacy-järjestelmät. Kuten nimi jo kertoo, näitä järjestelmiä on harvoin suunniteltu skaalautumaan tai integroitumaan nykypäivän digitaaliseen ekosysteemiin. Ne ovat luonteeltaan kankeita, niiden ylläpito on kallista ja uusien innovaatioiden – kuten tekoäly tai mobiiliratkaisujen – käyttöönotto niiden rinnalla on erityisen haastavaa ja kallista.

 

Digisudenkuoppa:

Nopeasti kasvava rakennusalan yritys huomaa jatkuvasti kompastuvansa niin työvuorojen kuin tehtävien suunnittelussa valtavaan määrää manuaalista työtä.

 

Kipinä ratkoo:

Hyvin monissa tapauksissa taustalta löytyy tarve laajentaa tai korvata olemassaoleva vanha ERP-järjestelmä nykyaikaisella arkkitehtuurilla ja pilvipohjaisiin ratkaisuilla. ERP-järjestelmän modernisointi tuo mukanaan tekoälyn mahdollistamaan ketteryyttä ja kustannussäästöjä sekä mahdollistaa joustavuuden tulevien päivitysten ja integraatioiden toteutusta.


 

2. Vanha infra kasvun jarruna

Yritysten liiketoiminnan kasvaessa, digitaalisen infrastruktuurin tulisi olla nimenomaan kasvun tukena. Ilman asianmukaista teknistä pohjaa, kuten esim. pilvi-infrastruktuuria tai modernia palveluarkkitehtuuria, asiakkaamme alkavat usein kohdata erilaisia ongelmia suorituskyvyssä. Tästä vain yhtenä esimerkkinä verkkokauppa, joka voi kaatua suuren kävijäpiikin aikana, jos skaalautuvuutta ei ole digiarkkitehtuurin osalta huomioitu.

 

Digisudenkuoppa:

Kansainvälisesti toimiva verkkokauppa kaatuu nopean kävijäpiikin aikana riskeeraten asiakaskokemuksen.

Kipinä ratkoo:

Monien asiakkaidemme kanssa olemme arkkitehtuurikartoituksen kautta päätyneet ratkaisuihin, joissa ohjelmisto- ja data-arkkitehtuuri rakennetaan ns. ‘suorituskykyisesti’, jossa otetaan käyttöön pilvipalveluita, kuten AWS:n Auto Scaling ja Elastic Load Balancer. Nämä digiratkaisut esimerkkeinä mahdollistavat dynaamisen skaalautumisen liiketoiminnan tarpeiden mukaan, joiden avulla järjestelmät voivat reagoida käyttäjäpiikkeihin ilman käyttökatkoja tai suorituskykyongelmia.

 

 

3. Monimutkaisten järjestelmäintegraatioiden huono kommunikaatio

Monien asiakkaidemme digiarkkitehtuurit rakentuvat useista erilaisista järjestelmistä, jotka vanhan avioparin tapaan eivät keskustele keskenään riittävästi. Tämä ‘kommunikaatiohaaste’ johtaa nopeasti tiedon siiloutumiseen, manuaalisiin prosesseihin ja päätöksenteon hitauteen. Liiketoiminnalle kriittiset järjestelmät eivät siis jaa tietoa reaaliaikaisesti, tehden datan laadusta puutteellista.

 

Digisudenkuoppa:

Suuren globaalisti toimivan yhtiön taloushallinnon järjestelmä ei ole reaaliaikaisessa yhteydessä asiakkuudenhallintajärjestelmään (CRM), tehden budjetoinnin seurannasta hankalaa.

Kipinä ratkoo:

Joissain tapauksissa arkkitehtuuurikartoituksen avulla olemme osanneet tuoda tehottomasti toimivien järjestelmien väliin integraatioarkkitehtuurin ja sen työkalut, jotka luovat ns. API-väylän erilaisten järjestelmien välille. Näin mahdollistamme tiedon reaaliaikaisen siirron kustomoitujen ratkaisujen, mobiilisovellusten, ERP- ja CRM-järjestelmien välillä, tehden liiketoimintaprosesseista entistä tehokkaampia ja automatisoidumpia.

 

 

4. Tietoturva ja kyberuhat sovelluksiin ja arkkitehtuuriin

Yritysten tietoturva on tämän päivän yksi kriittisimmistä haasteista. Kasvavat kyberuhat, kuten tietomurrot, tietovuodot ja DDoS-hyökkäykset, voivat pahimmillaan aiheuttaa liiketoiminnalle mittavia vahinkoja. Monimutkaiset vanhat järjestelmät ja niiden ylläpito tai ohjelmistokehityksen tavat saattavat jättää aukkoja, joita hyökkääjät voivat hyödyntää.

 

Digisudenkuoppa:

Keskisuuri pörssiyhtiö käsittelee päivittäin valtavat määrät tietoturva-herkkää dataa ja asiakastietoja. Tietomurron riski tunnistetaan yhtiössä merkittävänä liiketoiminnan uhkana.

Kipinä ratkoo:

Arkkitehtuurikartoitus on paras tapa päästä kiinni mahdollisiin pellinna alla kyteviin kyberuhkiin. Räätälöidyiksi ratkaisuiksi voi valikoitua ohjelmistoarkkitehtuurin päivitys tai esimerkiksi Zero Trust -arkkitehtuuri, jonka avulla otamme asiakkailla käyttöön kaikkien käyttäjien ja laitteiden jatkuvan todentamisen periaatteen. Ratkaisuina voidaan hyödyntää esimerkiksi AWS Shield -ratkaisuja, jotka suojaavat palveluita DDoS-hyökkäyksiltä.

 

 

5. Jatkuva ylläpito ja päivittäminen on kallista ja hidasta

Eri järjestelmien jatkuvalla ylläpidolla ja päivityksillä on tapana viedä paljon aikaa, resursseja ja rahaa. Aiemmin syntyneellä teknisellä velalla on tyypillisesti tapa pahentaa tilannetta entisestään. Lopputuloksena järjestelmäkokonaisuus, joka hidastaa uusien ominaisuuksien tuomista markkinoille ja altistaa järjestelmät manuaalisten päivitysten tuomille virheille.

 

Digisudenkuoppa:

Digiratkaisuun pohjautuva palvelukonseptin käyttäjinä on tuhansia kuluttaja-asiakkaita ja yritys pelkää, että lähestyvä päivitys saa aikaan käyttökatkon, jolloin asiakkaat eivät voivat käyttää palveluita huolettomasti.

Kipinä ratkoo:

Mahdollistamme ohjelmistojen jatkuvan päivityksen ilman käyttökatkoja mm. modernilla arkkitehtuurilla, CI/CD (Continuous Integration / Continuous Deployment)-prosessin käyttöönotolla ja automatisoidulla testauksella, jolloin asiakkaamme voivat pysyä kilpailukykyisenä ja reagoida nopeasti muuttuviin markkinavaatimuksiin.

 

 

6. Datainfrastruktuurin puutteet hidastavat tekoälyn tuomaa potentiaalia

Monilla asiakasyrityksillämme on ‘kaapit täynnä dataa’, mutta kyvykkyys analysoida ja hyödyntää tätä dataa tehokkaasti on usein rajallinen. Tämän seurauksena datan laadusta alkaa tulla nopeasti puutteellista, kun data-arkkitehtuuria tai sen hallintaa ei ole etukenossa suunniteltu. Tämä toimii suorana jarruna, estäen yrityksiä tekemästä datalähtöisiä päätöksiä ja hyödyntämästä uusia teknologioita, kuten tekoälyä tai koneoppimista.

 

Digisudenkuoppa:

Kymmeniä tuhansia eri artikkeleita eri maihin tarjoava verkkokauppa kokee ettei se kykene ennustamaan ja täten kehittämään onnistuneita kampanjoita faktapohjaisesti.

Kipinä ratkoo:

Data-arkkitehtuurin hallinta sekä uudet pilvipohjaiset data-alustat, kuten Snowflake, tarjoavat asiakkaillemme tehokkaita työkaluja datan keräämiseen ja analysointiin. Arkkitehtuurikartoituksen avulla suunniteltu järkevä arkkitehtuuri, datan laatu ja prosessit mahdollistavat edistyneen analytiikan ja koneoppimisen sekä generatiivisen tekoälyn valjastamisen liiketoiminnan eduksi.

 

 

7. Kokeilukulttuurin puutostila

Ketterät menetelmät, kokeilukulttuuri ja DevOps-toimintatavat ovat avainasemassa Kipinän asiakkaiden nopeiden innovaatioiden ja ohjelmistokehityksen läpiviemisessä. Usein haasteeksi muodostuukin juuri näiden monille suomalaisille yhtiöille vieraiden menetelmien omaksuminen ja tehokas käyttöönotto, mikä itsessään päätyy hidastamaan uusien ohjelmistojen ja palveluiden markkinoille tuomista.

 

Digisudenkuoppa:

Pitkän linjan perheyhtiön uusi sukupolvi on kehittänyt uuden ohjelmiston, jolla on kriittinen rooli yhtiön tulevaisuuden kilpailukyvylle, mutta sisäinen toimintakulttuuri ei tue ketterää lähestymistä aikakriittisen lanseerauksen mahdollistamiselle.

Kipinä ratkoo:

Ketterän kehityksen ja kokeilukulttuurin tuominen osaksi digikehitystä on jokaisen asiantuntijamme DNA:ssa. Kun ymmärrämme asiakkaidemme digitaaliset rakenteet, voimme tehdä kaiken ohjelmistokehityksen datavetoisesti, tuoden prosessiin mukaan tehokkaat DevOps-menetelmät ja juuri oikeat työkalut. Näin nopeutamme julkaisusyklejä ja varmistamme uusien ohjelmistojen julkaisut ketterästi ja luotettavasti.

 

 

Jos epäilet yhtiösi seisovan sudenkuopan reunalla, Kipinän arkkitehtuurikartoituksella saat selkeyttä ja yhtiöllesi sopivat juuri oikeat ratkaisuja.

Digisudenkuopista voi piillä monen monituisia haasteita, jotka hidastavat liiketoiminnan kehitystä, maksavat rahaa ja pahimmillaan aiheuttavat kriittisiä tietoturvariskejä.

Huolellisesti suunniteltujen digiarkkitehtuurien avulla me Kipinällä taklaamme 40 digikehityksen huippuammattilaisen ja 200 hengen ekosysteemin voimin näitä haasteita ja tuemme asiakasyritystemme kasvua ja kilpailukykyä. Modernit teknologiat, kuten pilvipalvelut, integraatiotyökalut, tietoturva-arkkitehtuurit ja ketterät kehitysprosessit, ovat avainasemassa näitä haasteita ylittäessämme.

Arkkitehtuurikartoituksilla pureudumme syvälle jokaisen asiakkaan digitaalisiin rakenteisiin ja niissä ilmeneviin teknisiin ongelmiin, toimintatapahaasteisiin ja niiden juurisyihin tarjoten suositukset alan parhaisiin käytäntöihin ja kokemukseemme perustuen. Arkkitehtuurikartoituksen avulla saat teknologiariippumattoman rehellisen tilannekuvan yrityksen IT-johdosta sekä selkeän kartan kuinka tilanteesta päästään tehokkaasti eteenpäin. Arkkitehtuurikartoituksemme avulla asiakkaidemme ei tarvitse enää ahdistua epävarmuuden keskellä, eikä yrittää keksiä pyörää itse uudelleen. Ota yhteyttä, katsotaan yhdessä mitä pellin alla on! Tervetuloa siis Kipinälle!

 
 
 

Olli Laine, Kipinä Co-founder & CEO

Kirjoittaja on kotimaisen digikehityksen tulevaisuuden visionäärejä, intohimoinen datalla johtamisen puolestapuhuja sekä yksi Kipinä Softwaren co-foundereista. Toimitusjohtajan hatun lisäksi, otsalla vahvasti suunnistajan otsalamppu ja himohiihtäjän natsat.

Edellinen
Edellinen

Softakehitys on hiton vaikea laji: Senior Tech Leadership-malli katalyytti onnistumiselle

Seuraava
Seuraava

Digipäättäjien Business Levi 2024 by Kipinä