Yhteisö perustuu arvostukselle ja kunnioitukselle

12 | 2022 Kari Kellokoski, Co-founder, COO

 

Jotta yhteisössä voi olla kunnioittava ilmapiiri, on siellä uskallettava puhua. Jotta uskalletaan puhua, on oltava kunnioittava ja arvostava ilmapiiri. Kumpi sitten tulee ensin vai kulkeeko nämä koko ajan käsikädessä?

Minun oma ja Kipinän ajatusmaailma lähtee siitä, kuinka meidän pitäisi kunnioittaa kaikkia ihmisiä ja kaikkea elollista. Sama arvoihin perustuva ajatusmaailma pätee niin vapaa-ajalla kuin työelämässä. Se miten kohtelet toisia, vastaa arvojasi. Yritysmaailmassa psykologisen turvallisuuden perusedellytyksiä ovat käytöstavat ja kunnioitus. Toki muutakin, kuten tasapuolisuus, oikeudenmukaisuus ja suoraselkäisyys. Mutta se ei saa unohtua, että liiketoiminta, tai eritoten tuloksen maksimointi, ei saa kävellä käytöstapojen ja kunnioituksen yli.

Olemme alusta asti Kipinässä uskoneet, että onnistumme myös liiketaloudellisesti, kun me pidämme integriteettimme siinä, että kunnioitamme toisiamme ja erityistä tapaamme toimia - sen lisäksi tietenkin, että liiketoimintamme perusta on kunnossa: poikkeuksellisen kokeneita osaajia tiimeinä asiakkaidemme digitaalisiin ydinhankkeisiin yrittäjinä omilla kasvoillaan.

Työelämässä on vääränlainen normi, joka Kipinässä on haluttu murtaa heti alkuun. Normin mukaan on ihan ok naureskella sille, että voidaan huonosti, kun se kuuluu tähän hommaan. Tai että vaikeisiin asioihin ei tartuta, tai niistä ei puhuta. Kyllä ihan minimivaatimus työelämässä pitäisi olla, että kunnioitetaan ihmisinä kaikkia. Eikä naureskella epäkohdille. Tämä tarkoittaa

  • Hyvää kommunikointia

  • Että, ei valehdella

  • Että, ollaan suoraselkäisiä

  • Yksilö ja yhteisö tulee ennen bisnestä

  • Ilmapiiri on avoin

  • Ihmisistä välitetään niin työntekijöinä kuin ihmisinä

  • Uskalletaan puhua vaikeista asioista

Hienoja hetkiä missä aina tajuan, että tämä meidän valitsema tie on oikea ja tällä on arvoa, on sellaiset, missä Kipinäläiset uskaltaa sanoa, että ei osaa jotain ja uskaltaa pyytää kollegoilta apua. Tai kun isolla porukalla keskustellaan ja osataan olla eri mieltä ja silti keskustelu on arvostavaa ja hyvää sekä toisia ymmärtävää. Tai että joku vain jakaa innoissaan uutta tietoa jostain teknisestä oppimastaan.

Perinteisesti yrityksissä halutaan, että kukaan ei koskaan lähde pois ja että kaikki pysyvät samassa paikassa - ja mielellään hiljaa, pienellä palkalla ja niin että kaikkien osaaminen kasvaa ihan itsestään. Eihän me Kipinässäkään haluta, että hyvät tyypit lähtevät, mutta me koetaan, että jos ihminen haluaa lähteä oppimaan uutta, tai tekemään jotain erilaista elämässään, hän on vapaa lähtemään. Jos halutaan väkisin pitää kiinni jostain ihmisestä, se on liiketoiminnan arvostamista, ei itse ihmisen arvostamista ja tärkeimmäksi asettamista.

Työelämässä ihmisen kunnioittamista voi osoittaa monessa kohdassa. Jokaisella tulee muutoksia elämäntilanteisiin, eikä Kipinän malli välttämättä enää sovi omaan tilanteeseen. Näissä hetkissä me halutaan tukea ihmistä päätöksen hetkellä ja ajatella yksilön hyvinvointia. Ja suositella uuteen paikkaan lämmöllä. Emme omista ihmisiä, tai heidän ajatuksiaan. Asiantuntijat ovat meillä töissä, koska haluavat olla meillä töissä, Kipinän yhteisön jäseninä.

Kaiken taustalla on lopulta ihmisten yhteiset arvot ja kaiken ytimessä Kipinässä yhteinen päätöksenteko ja tasavertaisuus. Sellainen rehellisesti avoin päätöksenteko, että olemassa ei ole mitään hähmäisiä asioita tai esteitä luottaa toisiin ja kaikkia kunnioitetaan ja arvostetaan saman arvoisina - ei hierarkian vuoksi, vaan yhteisön jäsenenä.

Oman urani hienon hetki on, kun me pidettiin Kipinässä kokous, joka oli valmisteltu hyvin, keskusteltu etukäteen Slackissä ja itse kokouksessa sitten päätettiin yhdessä meillä tärkeistä asioista, kuten palkoista, lomien pituuksista, ja kuinka pitkään maksetaan palkkaa jos sairasloma venähtää pitkäksi. Päätöksiä tehtiin melko monta, ja parista kohtaa äänestettiin, kun keskustelussa oli eri vaihtoehtoja. Se fiilis, kun kaiken keskustelun pohjalla oli toisista huolta pitäminen ja arvoihin nojaaminen - se oli priceless.

Me halutaan tehdä koko ajan tekoja sen puolesta, että Kipinän arvot ei ole vain sanahelinää. Me halutaan tehdä näkyväksi uudenlaista työelämää, että sellainen hyvinvoiva työyhteisö on mahdollista saavuttaa tekemällä paljon oikeita tekoja.

Kipinän juttu on vahva yhteisö jossa kunnioitetaan ja arvostetaan toisiamme ihmisinä, osakkaina ja asiantuntijoina.


Kari Kellokoski

Edellinen
Edellinen

Data ja tekoäly - miten niitä hyödynnetään arvon tuottamisessa nyt

Seuraava
Seuraava

Aitoa tutustumista Ekosysteemiaftereilla